A fenyőmagot nagyon szeretem. Legtöbbször pirítva eszem salátára, de pestoban is mennyei az íze. Süteményben azonban csak most próbáltam ki és fantasztikus volt, így gondoltam rögtön meg is osztom veletek gluténos és gluténmentes verzióban is!
Az alaprecept tulajdonképpen egy linzer, amiben darált fenyőmag is található. A fenyőmag magas zsírtartalma pedig olyan mennyeien omlóssá teszi ezt a süteményt, hogy öröm beleharapni!
Hozzávalók
- 200 g fenyőmag
- 175 g hideg vaj
- 200 g GLUTENNO Dolce Vita liszt (gluténos verzió esetén búzaliszt)
- 2 tojássárgája + 1 fehérje (ez utóbbi csak a gluténmenteshez)
- 80 g porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- csipet só
Elkészítés
100 g fenyőmagot apróra darálom, míg a másik 100 g-ot serpenyőben szárazon megpirítom. Amíg hűl, a többi hozzávalót gyors mozdulatokkal vagy egy robotgép segítségével összegyúrom folpackba csomagolva egy órát hűtőben pihentetem.
Lisztezett nyújtólapon (gluténmentesnél ne használj deszkát!) 1 cm vastag és 5 cm hosszú rudakra nyújtom és sütőpapírral bélelt tepsire teszem és néhány szem fenyőmagot nyomok bele. 200 C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen kb. 20 percig sütöm.
Vélemény, hozzászólás?