Ez a férjem családjában a pizzarecept! A legemlékezetesebb pillanat ezzel a pizzával a mostani lakásunkba költözés napja volt. Az anyósom az egész napos felfordulás közben ezzel a pizzával állított be. Azóta én is így csinálom, egy kivétellel. Az adagot kettővel szoroztam meg. Így azonban 4-5 fő számára bőségesen elegendő.
Tészta:
4 dkg élesztő
cukor
2 dl tej
1 kg liszt
30 dkg puha vaj
2 tojás sárgája
1 ek só
Pizzaszósz:
2 nagyobb fajta aranyfácán
2 db vöröshagyma
2-3 ek szárított morzsolt oregano
olaj
Az élesztőt összemorzsolom és egy deci tejben, kevés cukorral és két evőkanál liszttel elkeverve felfuttatom. Amíg az élesztő kel, a többi hozzávalót, a liszttel kezdve beleöntöm egy dagasztótálba. Ha az élesztő kész, beleöntöm a lisztes tálba és késszel vagy géppel megdagasztom, majd bő fél órát meleg helyen kelni hagyom.
Közben elkészítem a pizzaszószt. Az apróra vágott hagymát olajban megdinsztelem, majd hozzáadom az sűrített paradicsomot és egy deci vizet. Folyamatosan kavargatva 5 percig főzöm, majd hozzáadom az oreganot és újabb 5 percig főzöm. Sózni nem kell, mert a sűrített paradicsom elég sós!
A tésztát kinyújtom max. 1 cm vastagra, rákenem a már langos pizzaszószt és tetszőleges feltéttel megszórom. (A fotón sonkát , kukoricát és fekete olivabogyót tettem rá!) A tetejére sajtot szórok, de csak vékonyan, mert így nem nyúlós lesz, hanem ropogós.
15-20 percig sütöm 200°C-on!
Myreille mondta
Kóstoltam ezt a pizzát, elképesztően finom!