Interjú Szekeres Ildóval, a Magnolia tulajdonosával

A Magnolia Dekor egyszerűen megkerülhetetlen online. Elragadó stíluséval és csodás dekorációival már jó néhány éve jelen van. Képes folyamatosan mást és újat adni önmagából. Ma az alkotásiról és annak folyamatáról kérdeztem Szekeres Ildót!

Tanultad ezt a szakmát vagy autodidaktaként vágtál bele?
Az első, és legszebb emlékem 2. osztályos koromra nyúlik vissza, amikor is az osztályfőnököm ( aki valójában egy festőművész volt), kihívott rajzórán a tanári asztalhoz, és amíg a többiek falevél tanulmányt rajzoltak, én kifesthettem az általa rajzolt farsangi plakátot. A mai napig hálás vagyok Lonci tanító néninek, amiért ecsetet adott a kezembe.

Innentől tulajdonképpen a rajz és az alkotás végigkísérte az életemet, dolgoztam Kecskeméten a rajzfilmstúdióban, tanultam jelmez- és divattervezést, rajztanárként diplomáztam Kaposvárott, tanítottam is néhány évig felsős diákokat, illusztráltam könyveket, gyerekmeséket. Aztán évekig egy gasztroblogban éltem ki a kreatív hajlamomat (Tündérsüti).Tulajdonképpen a Magnolia is ebből indult, ott készítettem először torta és sütidekorációkat a saját édességeimre. Alapvetően a mai napig ezt tartom a márka fő profiljának, annak ellenére, hogy menet közben bővült a repertoár gyerekszobai dekorációkkal és esküvői dekorokkal.

munkaim3

Van-e mestered? Ki Ő? Mesélj róla!
Konkrétan az alkotásban nincsen, ha kedvenceket kellene mondanom, akkor Van Gogh, Gaudi és Hundertwasser a kedvenceim a művészettörténet nagyjai közül. Az életben pedig Audrey Hepburn az ikonom, az ő finomsága, kedvessége, bája, jóízlése, őszinte lelkesedése az élet dolgai iránt példaértékű számomra.

Honnan inspirálódsz?
Engem főként színek, alapanyagok inspirálnak. Nagyon szeretem a fát, mostanában egyre több munkámban jelennek meg fa elemek. Sokszor színek, vagy színkombinációk adnak ihletet, nekem pl. a Karácsony csakis fehér-piros- ezüstszürke színekben képzelhető el. Nagyon szeretem a skandináv stílust, a gyerekszobai dekorációim nagy részét ez ihleti. A rusztikus, vintage világ is közel áll hozzám, ez leginkább az esküvői munkáimra jellemző.

vegyes

Hogyan tervezel, alkotsz? 
A „gomhoz a kabátot” típus vagyok, meglátok egy szép színű fonalat, selyemszalagot, egy fagolyót, és az köré álmodom meg a terméket. Nagyobb ünnepek előtt mindig teljes kollekcióban gondolkodom, az összes terméket összhangba hozom, hogy együtt is egy szép, harmonikus egységet alkossanak. Ilyenkor egészen megszállott módon működöm, amíg a fejemben össze nem áll minden, képes vagyok éjjel is felkelni az ágyból ,hogy feljegyezzem ami éppen eszembe jutott, mert annyira sok ötlet kavarog a fejemben, hogy reggelre már elfelejteném .

Hogyan választasz formát?
Játékos, bájos, ugyanakkor letisztult munkákra törekszem.

A pasztell színeim a vintage stílust idézik, de imádom a minimalista, skandináv irányvonalat is.

Alapelvem a “kevesebb mindig több” , szeretem ha valami nincs agyonragozva, csak egyszerűségében szép és harmonikus. Elsősorban papír alapú dekorációkat készítek, a saját grafikáimból, apró horgolt elemekkel és némi natúr fával kiegészítve. Színekben is az egyszerűséget kedvelem, nem lehet a szivárvány minden színével találkozni nálam, a fekete-fehér dominál, kevés rózsaszín és pasztell, púder, natúr árnyalatok.

munkaim8

Az alkotás melyik részét szereted a legjobban? Mesélj erről bővebben!
Nekem ebben a „munkában” az a csodálatos, hogy az alkotás minden mozzanatát imádom, az elejétől a végéig.

Szeretek ötletelni, tervezgetni, szeretem, amikor a rajzolás fázisában tartok, szeretek a nyomdába menni, szeretem, amikor a sok pici alapanyag összeáll egy gyerekszobai girlanddá, szeretek csomagolni, még a borítékokat is szeretem szépen megcímezni, felmatricázni. Talán a postán való sorbanállás az egyetlen, amit nem annyira…

Melyik a kedvenc alkotásod? Volt már olyan, amit annyira szerettél, hogy megtartottad?
Nem is egy! Az ünnepi időszakok ( húsvét, karácsony) dekorációiból nálam is mindig fellelhető 1-1 darab a lakásban, évekre visszamenőleg őrzöm őket. Olyan is előfordult , hogy magamnak készítettem valamit, ami aztán annyira megtetszett a Facebook közösségemnek, hogy fel kellett venni a webshop termékei közé. Kb. 10 éve minden évben készítek asztali naptárt, ez már a Magnolia előtt is egy tradíció volt az életemben. A családom, a barátaim ezt kapják Karácsonyra, és bevallom, az én asztalomon is egész évben ott van.

munkaim5

Van-e kedvenc történeted valamelyik alkotásod műhely életéről? 
Óóó, ilyen kedves történet, visszajelzés nagyon sok van! Az egyik legkedvesebb a tavalyi Anyák napi kampányomhoz kötődik. Anya-lánya portrékat rajzoltam, amit a lányok rendeltek ajándékba az Édesanyjuknak. Aztán az ünnep estéjén sorra érkeztek üzenetek, amiben az Édesanyák kerestek meg, hogy meghatódva megköszönjék a kedves meglepetést. Engem az ilyesmi könnyekig meg tud hatni. Akárcsak az az aggódó üzenet, amiben egy lány arról érdeklődött, hogy ugye külföldre is postázom a március 15.-ére készített kokárdámat, mert ő olyan nagyon boldogan viselné azt Csíkszeredán! Hát természetesen egy ilyen kérésre nem lehet nemet mondani!

De a legbájosabb mégiscsak egy vásárlóm 8 éves kislánya volt, akinek évek óta a Mikulás hozza a már említett asztali naptáramat. Meg is rajzolta tavaly már októberben, hogy miket szeretne majd kapni, és majdnem elolvadtam, amikor felfedeztem, hogy a naptárt is odarajzolta. Kontyos tündérlány grafikával, színezett hétvégékkel, pont, ahogy én szoktam. Már lesz kinek átadni a stafétát, ha kiöregszem a szakmából :)

ildo

Alkotáson kívül mit csinálsz? 
A Magnolia révén elérhettem azt a szerencsés állapotot, hogy a munkám egyben a hobbim is. Nekem az alkotás még akkor is kikapcsolódás ,ha azzal töltöttem az egész napomat! Hétvégén igyekszem életben tartani a sütési szenvedélyemet, és imádok főzni, az egy nagyon ösztönös, felszabadító tevékenység számomra.

Ami még igazán kikapcsol, az egy kiadós séta a természetben, főleg most, hogy beköszöntött a kedvenc évszakom, az Ősz.

A Magnolia dekor nyereményjátékon itt tudsz részt venni! 

A Magnolia műhelyének kulisszái mögé itt tudsz belesni!  (15órától elérhető)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...3 hozzászólás van eddig

 1. 1. György Zsuzsa

  2017. október 09. @ 10:28

  Kedves Ildó!

  Nagyon örülök, hogy én is belekerültem ebbe a cikkbe, meg is hatódtam rajta. Nem győzöm csodálni a munkáidat. Én is kreatív lélek vagyok, így munkásságod számomra útmutató és példaértékű is egyben. Örülök, ha csak virtuálisan is, de megismerhettelek téged/a Magnoliát.
  Maradok tisztelettel csodálód és hű vásárlód (még ha picit problémásabb is az eljuttatás).

  Üdvözlettel, Zsuzsi, a csíkszeredai lány! :)

 2. 2. György Zsuzsa

  2017. október 09. @ 10:34

  Kedves Zsuzsi!

  Most először olvasok a blogodról. Nagyon érdekes dolgokról írsz, mindenképpen maradok olvasód.

  Üdvözlettel, egy másik Zsuzsi! :D

 3. 3. Szekeres Ildó

  2017. október 09. @ 19:17

  Drága Zsuzsi! Egy nagyon szép pillanat volt a Veled való találkozás a munkásságomban, és köszönöm a kedves soraidat! Én meg ezen hatódtam meg :) Gyere bármikor, mindig nagy szeretettel várlak!!
  iLDó

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: