Ruzicska Tünde keramikus-művésszel beszélgettünk

Ruzicska Tünde természetközeli kerámia csészéit most megnyerheted a panyizsuzsi blogon! Kattints ide!

ruzicskatunde01

Tanultad ezt a szakmát vagy autodidaktaként vágtál bele?
Tanultam a kerámiát. A szüleim már 12 évesen beírattak kerámia szakkörre, és akkor kezdődött minden. Azután a Szegedi Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolába jártam kerámia szakra, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szereztem diplomát, szintén kerámia szakon. Eltántoríthatatlan voltam elejétől fogva, el sem tudtam képzelni, hogy valami más területen tanuljak.

ruzicskatunde02

Van-e mestered? Ki Ő? Mesélj róla!
Az első mesterem Tuza László keramikus művész, aki a szegedi tömörkényes évek alatt erősített meg abban, hogy elhivatottan az alkotói pályán maradjak, és a diplomám megszerzése után amikor nyugdíjba ment, megkért, hogy vegyem át a stafétabotot. Ez nagyon megtisztelő felkérés volt, amit nagy örömmel vállaltam.

ruzicskatunde03

Honnan inspirálódsz?
Az életből inspirálódom. A mindennapokból, amiket a családommal, a barátaimmal élek meg.

Hogyan tervezel, alkotsz? Hogy választasz anyagot/színt/formát?
A beleérzőképesség az nagyon fontos. Az, hogy milyen környezetbe, kiknek, milyen embereknek kell tárgyat készíteni az határozza meg, hogy milyen anyagból és technológiával dolgozom. A kerámia összetett műfaj: felületében festői, formájában és anyagában szobrászi és alkalmazott területeken is használható. Én egyaránt készítek autonóm és használati kerámia tárgyakat is.

ruzicskatunde04

Melyik a kedvenc eszközöd/szerszámod?Az alkotás melyik részét szereted a legjobban?
A legjobban a hagyományos kézműves kerámiakészítési technológiákat szeretem emócionálisan alkalmazni, jelenkori helyzetekben. Fontosnak tartom az új, aktuális tartalmak beépítését a tradícionális módszerekbe. A legutóbbi megrendelésem egy fatüzes tányér sorozat elkészítése volt egy budapesti michelin csillagos étterembe, és ennél a munkánál minden állomást nagyon élveztem. A formák kialakításától kezdve, a sokszorosításon át, a fatüzes égetésig. Jó érzés olyan tárgyakat készíteni, amiket aztán emberek nap mint nap használni fognak…

Alkotáson kívül mit csinálsz?
A családommal, a férjemmel és a 2 és fél éves ikerfiaimmal, Attilával és Gellérttel töltöm a legtöbb időt. Régebben aktívan néptáncoltam, az nagyon inspirált, de mostanában sajnos erre már nincs időm…

Ruzicska Tünde természetközeli kerámia csészéit most megnyerheted a panyizsuzsi blogon! Kattints ide!

ruzicskatunde05

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: